SEO Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir?

Web sitenizde yer alan birden fazla blog veya hizmet içeriklerini aynı odak kelime yada benzerleri için oluşturursanız, Google arama motoru sonuç sayfaları (SERP) sıralamanız “anahtar kelime yamyamlığı” hatası nedeniyle olumsuz etkilenecektir. Web sitenizde zaman geçtikçe oluşturduğunuz içerikler ile büyüdüğünde, sayfalarınızın birbiri ile rekabet etme olasılığı artacaktır. Özellikle siteniz büyüdüğünde, içeriğinizin kendisiyle rekabet etmeye başlama olasılığı yüksektir. Bu içeriğimizde, anahtar kelime yamyamlığının SEO için neden önemli olduğunu, onu nasıl tespit edeceğiniz ve bu konuda neler yapılması gerektiğine değineceğim.

Anahtar Kelime Yamyamlığı (Keyword Cannibalization) Nedir?

Anahtar kelime yamyamlığı şu anlama gelir: Google’da aynı arama terimi için web sitenizde yer alan ve sıralanabilecek birden fazla blog ya da hizmet sayfası olduğunda, SEO açısından optimizasyon hatası olduğunu göstermektedir. Bu hatanın yapılmasının en büyük nedenleri oluşturulan içeriklerin benzer konuya değinmesi ya da aynı anahtar kelime etrafında optimize edilmesidir. Aynı arama terimine yönelik optimizasyon çalışmaları, hem emeğinizi boşa harcamakta hem de her iki sayfanın da sıralama şansının kaybetmesine neden olur. Google’da politikası gereği belirli bir arama terimi için sonuç sayfalarında bir alan adından 1 veya 2 sonuç gösterebilir.

SEO’da Web Sayfalarını Yamyamlaştırmamak Neden Önemlidir?

Web sitenizde odak anahtar kelimeniz ile ilgili birden fazla içeriğe sahipseniz, Google’da en büyük rakibiniz kendiniz olacaksınız tabi ki bu durum hiç iyi değildir. Aynı konuya sahip iki içeriğiniz olduğunu düşünelim, Google bu içerik ile ilgili bir arama sorgusu yapıldığı zaman hangi makaleyi ön plana çıkaracağını ve önemli olduğunu ayırt edemeyecektir. Muhtemelen her iki içeriğinizde alt sıralarda yer alacaktır.

Benzer benzer arama terimleri için değil, aynı odak anahtar kelime için optimize edilen içeriklerde anahtar kelime yamyamlığı ortaya çıkacaktır. Örneğin sitenizde kışlık ayakkabı hakkında iki yazı olduğunu varsayalım. Birinci yazı başlığı kışlık ayakkabı ve odak anahtar kelimesi kışlık ayakkabı için optimize edildi. İkinci yazı başlığı kışlık ayakkabı modelleri ve odak anahtar kelimesi kışlık ayakkabı çeşitleri için içerik oluşturulmuştur. Bu durumda aynı anahtar kelime etrafında iki sayfanın olması Google açısında kafa karışıklığına yol açacak ve daha az önemli olacaktır.

Anahtar kelime yamyamlaştırma, teknik SEO ve sayfa içi SEO kapsamına girmektedir. Teknik SEO açısından ise tarama bütçesini boşa harcanmasına neden olacaktır. Sayfa içi SEO açısından ise içerik optimizasyonu yapılması gerekecektir.

Web Sitesinin Performansına Etkileri Nelerdir?

Anahtar kelime yamyamlığı, web sitenizin hem SERP sonuçlarını hem de performansını farklı şekillerde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Anahtar kelime yamyamlığından maruz kalmış pek çok web sitesi sahibi, halen herhangi bir şeyin yanlış ilerlediğinin farkında bile değildir.

Hatta bazen site sahipleri daha iyi bir sonuç alacağını bilmeden, belirli bir anahtar kelimede web sayfalarının daha alt sıralarda yer alması onları mutlu etmektedir.

Aslında bu sorunun sebep olduğu yaygın belirtiler; sitenin trafik kaybı, arama sorgularında yanlış sayfaya gidilmesi, dalgalanan SERP sıralamaları ve nihayetinde dönüşüm kaybıdır.

SEO yaygın yamyamlık sorunlarından bir kısmı şunlardır:

1. İçeriklerin Otoritesi Azalır

Detaylı ve kaliteli tek bir içeriğe sahip olmak yerine, anahtar kelime yamyamlığının en büyük etkilerinden biri kaliteli olmayan ve orta düzeyde alakalı sayfalara sahip olmaktır. Bu durumda tıklama oranı ve sayfanızın otoritesi azalmaktadır.

Aslında, kendi web sayfalarınız bir nevi rakiplerinize dönüştüler ve onlarla organik trafik ve SERP sıralamaları için savaşıyorsunuz.

2. Geri Bağlantı Seyreltir

Geri bağlantıları (backlink), tek bir bağlantıya gitmesi yerine birden fazla sayfaya bölüyorsanız PageRank’i olumsuz etkileyebilir. Yine benzer şekilde, bağlantı metniniz ve dahili bağlantılarınız, kullanıcılara ilgili tek bir sayfa yerine birden fazla sayfaya yönlendirilmektedir.

3. Google, Alaka Düzey Değerini Değiştirebilir

İçerikte yer alan anahtar kelimeler, Google’ın web sayfaların anlamasına yardımcı olmanın birincil yollarından biridir. Eğer ki odak anahtar kelimeniz başka sayfaları işaret ediyorsa, Google önemsiz ve kalitesiz içeriğe sahip olan sayfanızı önemli olarak algılayabilir.

4. Tarama Bütçenizi Boşa Harcanır

Tarama bütçesi bir arama motoru örümceklerine belirli bir zaman diliminde web sitenizi kaç sayfayı taraması gerektiğini bildiren tarama sayısıdır.

Birden fazla sayfada aynı anahtar kelime için optimize edilmiş ve içerik oluşturulmuş olması, önemli olmayan sayfaların taranması ve dizine eklenmesini sağlar. Küçük ölçekli siteler muhtemelen bu durumun farkında olmayacak ve tarama bütçesi konusunda endişelenmesine gerek yok, fakat büyük bir e-ticaret sitesine sahipseniz bu durum başınızı ağrıtacaktır.

5. Zayıf İçeriğe Sahip Sayfalar

Aynı şekilde bir anahtar kelime için birden fazla sayfa hedefleniyorsa, içerikleriniz ince içerik (thin content) olduğuna işarettir. Bu yüzden dolayı içeriklerini birleştirmelisiniz.

6. Dönüşüm Oranında Düşüş

Elinizde olmadan, belki de istemediğiniz bir sayfanız diğerinden daha iyi dönüşüm oranına sahip olacaktır. Kalitesiz içeriğe sahip sayfalara yönlenen müşteriler, ikna olmadan sayfadan ayrılacağı için dönüşüm oranınız azalacaktır.

Yanlış Düşünülen Sonuçlar

Anahtar Kelime Yamyamlığı Hakkında Bilinen Yanlışlar

Anahtar kelime yamyamlığının sebep olduğu sonuçların yanı sıra aslında hata gibi görünen fakat faydalı olan sonuçları da bilmelisiniz.

Bir örnek ile detaylı olarak aktarayım;

‘Macbook Pro’ arama sorgusunda, Apple web sitesi 1. ve 2. sıralarda yer aldığını görmekteyiz. Bu durum bir anahtar kelime yamyamlığı değildir. 

Web siteniz bir anahtar kelime için Google arama motoru sonuç sayfalarında birden fazla içeriğiniz sıralama şansı bulduysa bu durum yamyamlık değil, aksine sevinilmesi gereken bir durumdur.

Sizin için önemli olan bir arama teriminde yüksek kaliteli içeriğe sahip iki sayfanız listeleniyorsa ve herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Sonuç olarak, böyle bir durum ile karşılaştığınız zaman, ilk sayfada birden fazla pozisyon işgal ediyorsanız bu harika bir şeydir. 

Aynı Anahtar Kelime için Optimize Edilmiş Sayfaları Bulma

Web sitenizin anahtar kelime yamyamlığına maruz kalıp kalmadığını kontrol ve tespit etmek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. En basit yöntemi odak anahtar kelimeniz için arama yaptığınız da karşınıza sizin kaç sayfanız listelendiğidir. Keyword cannibalization hatası olan sayfalarınızı tespit edin ve hemen düzeltmeye başlayın.

Aynı Anahtar Kelime ve Aynı Arama Niyeti Ortak Noktası Anahtar Kelime Yamyamlığıdır.

Web sayfalarınızın içerikleri aynı anahtar kelime ve aynı arama niyetini karşılayacak şekilde yazılmış ve optimize edilmiş ise bu durum SEO tarafında olumsuz karşılanacak, anahtar kelime yamyamlığına ortam hazırlanmış olacaktır.

Hatayı Ücretsiz Olarak Tespit Etme

İçerik Denetimi: web sayfanız binlerce sayfadan oluşmuyorsa mutlaka manuel olarak içerik denetimi yapmanızı tavsiye ederim. İlk başlarda yapılan bu denetimler not alınırsa ilerisi için kolaylık olacaktır.

Site:yourwebsite Araması: web sayfalarınızda site:websitesiadi.com “anahtar kelimeniz” şeklinde bir, Google’da arama sorgusu yaparsanız, konu ile alakalı indekslenmiş tüm sayfalarınızı karşınıza getirecektir.

Ana Bilgisayar Kümelemesi (host clustering): Google’a bir anahtar kelime için arama yaptığınızda karşınızı 10’lu kümelendirme de yer alan sayfaları çıkarmaktadır. Daha öncesinden bahsetmiştik bazen Google bir arama terimi için birden fazla sayfanıza yer verebilir. Bu durumda sizin yapmanız gerek dahili yönlendirme ile ana gönderinize işaret etmektir. Bu sayede Google bizim sayfamızı ödüllendirecektir. Google host clustering sonuçlarını iptal etmek için Google’da iken URL kısmına “&filter=0” yazmanız yeterlidir.

Hatayı Ücretli SEO Araçları ile Tespit Etme

SEMrush pozisyon izleme aracı ve Ahrefs Site Explorer aracında organik anahtar kelimeleri inceleyerek bir araştırma yapılabilir.

Ahrefs SEO aracı ile anahtar kelime yamyamlığı tespit etme

Anahtar Kelime Yamyamlığı (Keyword Cannibalization) Hatası Nasıl Çözülür?

Anahtar kelime yamyamlığı hatasını çözmek için izlemeniz gereken dört adım bulunmaktadır:

İlk iki adım, hangi içeriklerin web sitesinde tutulacağına ve hangilerinin birleştirileceğine veya silineceğine karar verilmesine yardımcı olacaktır. Çoğu durumda en faydalı yöntem içeriği silmek ve önemli olduğunu düşündüğünüz içerik ile birleştirip yazınızı güncellemektir. Kısmı çözüm ise en önemli olduğunu düşündüğünüz sayfalarınıza dahili bağlantı vermektir.

İçerikleri birleştirme veya silme

Yamyamlaştırmaya neden olan iki içerik, aynı kitleye hitap ediyor ve temelde aynı konuyu anlatıyorsa, bu içeriklerin birleştirilmesi gerekmektedir. İki içeriği tek odak anahtar kelime etrafında birleştirerek yeniden yazılmalıdır. Google uzun ve kaliteli içeriğe sahip sayfaları sever (bu cümleyi bir sıralama faktörü olarak değerlendirmeyin), bu sayede bir nevide anahtar kelime yamyamlığını önlemiş olursunuz.

İki makaleden daha detaylı ve iyi optimize edilmiş içeriği seçin ve birini silmeniz gerekecektir. Silinen içeriği, önemli olan içeriğe ekleyin ve uyarlayın. 

Unutmayın: Sadece silmek yeterli değildir, silinen içeriği 301 yönlendirme ile önemli olduğunu düşündüğünüz içeriğe yönlendirdiğinizden emin olun !

Dahili bağlantı oluşturma

Google’a web sitenizdeki en önemli sayfaları bildirmenin bir diğer yolu ise stratejik bir dahili bağlantı yapısı kurmaktır. Google, dahili bağlantıları izleyerek, hangi sayfaların SERP kısmında en üstte görünmesi gerektiğine karar verir. Google’da ön plana çıkmasını hatta backlink bile almayan sayfalarınızın arama motorlarında daha değerli görünmesi için en önemli sayfalarınıza mutlaka dahili bağlantı oluşturun.

Dahili bağlantılar, anahtar kelime yamyamlık hatasının bir kısmını çözebilir. Hangi içeriğinizin daha önemli ve faydalı olduğunu düşünmeli ve daha az önemli olan uzun içeriklerden en önemli içeriğinize dahili bağlantı vermelisiniz.

Anahtar Kelime Yamyamlığını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Web sitenizde bazen anahtar kelime yamyamlığından kaçınılması oldukça zordur. Sitenizde yer alan içerik sayınız artıkça, aynı anahtar kelime ve aynı arama amacına karşılık gelen sayfalar oluşacaktır. Google bu sayfaları nasıl ele alacağı ya da öncelik tanıyacağını %100 bilinmesi imkansızdır. Web sitenizde yer alan içerikleri belirli aralıklar ile kontrol etmelisiniz.

İyi bir SEO içerik stratejisi sizlere anahtar kelime yamyamlığının önüne geçilmesini sağlayacaktır. Web sitenizde yer alan içerikleri ve odak anahtar kelimelerinin bulunduğu bir çalışma tablosu oluşturmanız oldukça işinize yarayacaktır. Bu sayede web sayfalarınızı birbiri ile rekabet ettirmemiş olursunuz.

Web sayfalarınızın optimize ettiniz fakat ne kadar başarılı olduğundan emin değil misiniz? Moz On-Page Grader benzeri SEO araçları içerik ve sayfa içi optimizasyon çalışmaları için kılavuz olacaktır.

İçerik birleştirmesi ve silme işlemlerinden sonra backlink ve organik trafik kaybı yaşamamak için mutlaka 301 yönlendirme yapınız.

Aynı arama niyetini karşılayan içerikleriniz mutlaka, yeni içerik oluşturulduğunda kontrol ediniz.

Aynı arama amacına sahip birden fazla sayfaya sahipseniz, yeni bir içerik oluşturmak yerine ve yamyamlaştırma sorununa neden olmamak için içeriğinizi güncelleyin.

Sonuç

Web sitesinde yer alan içerikler arttıkça, anahtar kelime yamyamlığı ile karşılaşma şansınız da ne yazık ki artacaktır. İçerikleriniz en sevdiğiniz konular hakkında olacak ve farkında bile varmadan, birbirine benzer içeriklere sahip olacaksınız.

SEO açısında odak anahtar kelimelerini sık sık kontrol etmeli ve sıralamasını takip etmelisiniz. Sıralamada dalgalanmalar yaşıyorsanız anahtar kelime yamyamlığına maruz kalıp kalmadığınız mutlaka kontrol edin. Meta title ve meta açıklamalarda keyword cannibalization oluşturmamaya çalışın. Eğer ki böyle bir sorun var ise muhtemelen içeriklerinizde değişiklik yapmak gerekecektir. Uygulamalar için App Store Optimizasyonu (ASO) Nedir? adlı içeriğimi okumanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version