
Meta açıklama, arama motoru optimizasyonu çalışmalarında sayfa içi SEO (one page SEO) kapsamında yer almaktadır. Web sayfasının, meta açıklaması SERP kısmında içeriği pazarlama yöntemidir. Optimizasyon çalışmalarında bu SEO terimi göz ardı edilmektedir. Web sayfalarınız için etkili ve harekete geçirici bir meta açıklama nasıl yazılır? Ve daha fazlasını bu güncel ve yeni içerikte keşfedin.
Google SEO sıralamalarına dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır. Dikkat çekici ve kullanıcının arama niyetine yöenlik oluşturulan meta açıklamalar tıklama oranı (TO) artırmaktadır.
SEO sıralama faktörleri arasında dolaylı sinyal olarak kabul edilen, meta açıklamaları asla görmezden gelmeyin. Arama motorlarının ve insanların web sayfanızda ki içeriği anlamasına yardımcı olacaktır.
Yazı İçeriğimiz
Meta Açıklama Nedir?
Meta açıklama, İngilizcesi meta description demektir. Arama motoru sonuç sayfalarında, meta title (sayfa başlığı) ve URL’in altında yer alan metindir. Meta açıklamalar, arama motorlarına ve kullanıcılarına sayfa hakkında kısa bilgi veren bir HTML etiketidir. İçerik optimizasyonlarınızda mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.
Meta Açıklamaları ve SERP Snippet Arasındaki Fark
Arama motoru sonuç sayfalarınızda genellikle meta açıklama bazen ise belirlediğiniz description dışında farklı bir yazı görebilirsiniz. Ayarladığınız yazı dışında farklı bir açıklama ile karşılaşıyorsanız bu durum SERP Snippet (arama snippet) terimi yer almaktadır.
Peki arama snippet dediğimiz SEO terimi neden oluşturulur? Google web sayfamızı cezalandırıyor mu? Ödüllendiriliyor mu? içeriğin devamında öğreneceksiniz.
Meta açıklama ve SERP snippet arasında iki temel fark bulunmaktadır. Meta açıklamaları SEO açısında uyumlu olarak oluşturabileceğimiz ve optimize edebileceğimiz bir HTML etiketidir.
SERP Snippet, Google arama motoru sonuç sayfalarında kullanıcının arama terimi ile eşleşebilmesi için bazen web sayfası içerisinde yer alan içeriklerden kendisi oluşturabilir.
Google neden meta açıklamaları kullanmayabilir? Arama terimine göre, Google’ın meta açıklamaları yeniden yazması yeni bir durum değil, yıllar öncesinde bunu otomatikleştirdi.
Meta Açıklamaları SEO İçin Neden Önemlidir?
Google her geçen yıl farklı algoritma ve sıralama sinyallerini devreye almaya başladı, gün geçtikçe meta açıklamaların doğrudan sıralama sinyali olması etkisi azaldı ve günümüzde artık dolaylı sıralama faktörü olarak değerlendirilmektedir. 2009 yılında Google meta etiketler ile ilgili bir blog yazısında değinmiştir.
Günümüzde meta açıklamalar SEO için dolaylı yoldan önemlidir. Optimize edilmiş ve dikkat çekici bir açıklama web sayfası için dönüşümü, geliri ve organik trafiği artırmaya yaramaktadır. Meta açıklamaların web sayfasına ve SEO çalışmalarına faydası:
- SERP’te TO oranını artırır: Dikkat çekici, optimize edilmiş ve arama niyetine yönelik yazılmış olan meta açıklamalar tıklama oranını artıracaktır. Google arama motoru sonuçlarında sıralamanız azaldıkça tıklama oranında düşüşler yaşayabilirsiniz.
- Daha kaliteli organik trafik: Arama motoru sonuç sayfalarında sıralamanız ne kadar iyi olursa, web sitenizin kaliteli organik trafiği artışı yaşayacaktır.
- Daha fazla dönüşüm sağlar: Web sayfaları için optimize edilmiş ve iyi yazılmış meta açıklamalar, içeriğin konusu, kullanıcın arama niyetine ve ne kadar ilgi çekici olursa daha fazla olumlu ve dönüşüm sağlayacak hedef kitlelere erişebilirsiniz.
Tavsiye Edilen Meta Açıklama Uzunluğu Kaç Karakter?
Google arama motoru için meta açıklama uzunluğunu maksimum 160 karakterde sınırlamalısınız. İdeal olarak masaüstü arama sonuçlarında tam görünmesi için 155 karakteri aşmaması gerekir. Mobil arama sonuçlarında da web sayfanızın listelendiğini düşünürsek, meta açıklamaları 110 ila 130 karakter arasında tutmanız her iki cihaz türü içinde olumlu olacaktır. Bu durumda mobil ve masaüstü aramalarda meta açıklamanız kesilmez ve tıklama oranını artıracaktır.
Web sayfanızın, SERP sonuçlarında nasıl göründüğünü, SERP Snippet Generator aracılığıyla test edebilirsiniz.
7 Adımda SEO Uyumlu Meta Açıklama Yazma İpuçları
Rakipleri İnceleyin
SEO çalışmalarınız mutlaka her zaman SERP’te yer rakiplerinizi araştırmaları ve onlardan her zaman +1 fazla özelliğinizi ortaya çıkarmalısınız.
Rakiplerinizin nasıl bir meta açıklama kullandığını analiz etmeniz daha iyi bir description oluşturmanıza olanak sağlayacaktır. Aylık olarak ilgili anahtar kelimelerde ilk sayfada çıkan rakiplerinizin nasıl bir meta açıklama kullandığını kontrol etmeniz ve kullanıcının arama niyetine yönelik daha iyi içerik oluşturmanız web sitenize fayda katacaktır.
Kullanıcın Arama Niyetini Dikkate Alın
Son zamanlarda kullanıcın arama niyeti ya da arama amacı popülerliği artmaktadır. Google arama motorları için içerik oluşturmak yerine kullanıcılar için içerik oluşturun lafını çok duymuş ya da okumuşsunuzdur. Bu yüzden dolayı açıklamalarınızı oluştururken her zaman kullanıcının arama niyetine yönelik optimize etmeniz, pazarlama hunisine yönelik hedeflemek ve özelleştirmek gerekir.
Markanızın Kurumsal Kimliğini Kullanın
Markaların kendisine özgü olarak bir hikayesi ve kurumsal kimliği olmak zorundadır. Marka bilinirliği sağlamak çevrimiçi ve çevrimdışı firmanıza fayda sağlayacaktır.
Meta açıklamalar oluşturulurken markanın bulunduğu sektöre ve markanın güçlü yönlerini öne çıkaracak şekilde yazılmalıdır.
Web sitenizde yer alan her sayfa için farklı hitap şekillerinde açıklamalar oluşturmalısınız. Bir hizmet sayfası ile bir blog sayfasında kullanıcının dikkatini çekmek için farklı hitap şekilleri kullanabilirsiniz.
Marka nedir? Marka stratejisi nasıl oluşturulmalı? Gibi sorularınıza yanıtlarını marka iletişim danışmanı ve stratejisti Haldun YILDIZ‘ın web sayfasında tüm merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Hedef Kitlenin Tercih Ettiği Arama Terimlerine Yer Verin
Google, meta açıklamalarda anahtar kelimeye yer vermenin bir sıralama faktörü ve sinyali olarak kullanmadığını hep dile getirmektedir. Fakat arama sonuçlarında biz hep şununla karşılaşırız, arama terimi açıklamada yer alıyorsa Google bu anahtar kelimeyi vurgulamaktadır.
Meta description, içerisinde anahtar kelimeye yer vermeniz, Google’ın bu açıklamayı vurgulaması ve iyi yazılmış bir metin ile organik trafiği kazanırsınız.
Açıklamalarda Trend Kelimeleri Kullanın
Google Trendler, BuzzSumo ve Twitter’daki trend konuları, takip ederek sektörünüz ile alakalı olarak trend olan kelimelere açıklamalarınızda yer vermeniz tıklamaları alma olasılığını artıracaktır.
Belirli Bir Arama Amacını Hedefleyin
Genel ve toplu olarak oluşturulmuş olan standart açıklamalar yüzünden potansiyel hedef kitlenizi kaybedebilirsiniz.
Arama sorgusu sonucunda kullanıcının amacına yönelik oluşturulan açıklamalar güven ve itibar sağlayacaktır.
Açıklamalarınızı Güncelleyin
İçeriklerinizi periyodik olarak güncel tutmanızı her zaman önermekteyiz. Aynı durum açıklamalar içinde geçerli, trend olan konulara ve yeni anahtar kelimelere yer verdiğimiz zaman kullanıcının dikkatini çekebiliriz.
Web Sitesi Meta Açıklama Nasıl Olmalı
Harika bir meta açıklama, insanlara arama yaparken kullandığı arama sorgusu ile en iyi eşleşen sonuç olduğuna ikna etmektedir. Burada ki en önemli nokta ise, en iyi eşleşen sonucu için kullanıcıların arama niyetini bilmelisiniz. Kullanıcının arama amacı, bilgi almak ise, onlara istediği konu hakkında detaylı ve doğru bilgiler vermeli ya da işlem amaçlı arama yapıyorsa ürün ya da hizmetinizin hangi yönünün öne çıktığını ve neden sizi tercih etmesi gerektiğini, kısa ve ikna edici olun!
Meta açıklama yazma ipuçları:
- Markanızın hitap şekli ile yazın, eğlenceli bir marka iseniz biraz daha resmiyetten uzaklaşabilirsiniz.
- Meta açıklama oluştururken, ilk başta odak anahtar kelimenize yer verin.
- Harekete geçirici mesaj eklemeyi unutmayın. “Hemen bilgi al, tıkla ve satın al, hemen ücretsiz faydalanın”
- İnsanların sesli arama yapabileceğini düşünerek yazın, kullanıcı klavye ile yazarken kısa yazacaktır fakat sesli arama ile search ettiği zaman uzun anahtar kelimelere yer verecektir.
- Açıklama ve web sayfanızda yer alan içerik mutlaka eşleşmeli ve asla insanları kandırmaya çalışmayın.
- Mobil aramalarda meta açıklamanın kesileceğini düşünerek, uzunluğu 110-130 karakter ile sınırlandırmaya çalışın ki anlatmak istediğiniz mesaj insanlara net ulaşsın.
- Aynı meta açıklamaya sahip olan sayfalardan kaçının. Her sayfa için ilgili konu ve özgün açıklamalar oluşturun.
Toplu Olarak Meta Açıklamaları Kontrol Etme
Web sitenizde onlarca sayfadan oluşuyorsa meta açıklamaları kontrol etmek oldukça kolay olacaktır. Fakat büyük bir e-ticaret sitesi için optimize etmeniz gerekiyor ise iş çığırından çıkacaktır. Böyle bir durum ile karşılaştığım zaman ben Screaming Frog SEO Spider aracı ile meta description alanlarını toplu olarak kontrol etmekteyim.
Bu muhteşem SEO aracı sayesinde meta description etiketine sahip tüm sayfalarımda, meta açıklama boş olanları, aynı olanları, 155 karakter üstü ve 70 karakter altı olanları rahatlıkla belirleyip optimize edebilmekteyim.
Screaming Frog SEO Tool aracı ile web sayfanızın nasıl site denetimi yapacağınızı merak ediyorsanız benimle whatsapp üzerinden iletişim kurunuz.
E-Ticaret Siteleri için Meta Açıklaması Ne Kadar Önemli?
Meta açıklamalar e-ticaret siteleri ve diğer tüm web siteleri için oldukça önemlidir. İnsanların sayfanızı ziyaret etmesi için ikna edici yer meta açıklama kısmıdır. Detaylı ve artı yönlerinizi ortaya çıkaran açıklama oluşturmanın size her zaman faydası olacaktır.
E-ticaret SEO Sitelerinde Meta Açıklama Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Ürününüz ya da kategoriniz tıklama almıyor fakat gösterim sayısı fazla ise meta açıklamayı yeniden yazınız.
- Rakiplerinizden her zaman +1 özelliğini vurgulayınız. “Su geçirmez, 10 yıl garanti, uzun pil ömrü” gibi sizi tercih etmesi gereken özelliğinizi ön plana çıkarın.
- Teslimat koşullarına mutlaka yer verin. “Ücretsiz kargo, kolay iade, aynı gün teslim” gibi müşteriyi cezbedecek kelimelere yer verin.
- Meta description kısmında mutlaka ürün isminize yer verin.
- Kullanıcıları harekete geçirici mesajlara yer verin. “Tükenmeden Satın Al, Hemen Satın Al” gibi CTA (Call To Action) mesajlarını kullanın.
- Dikkat çekmek için açıklamalarda farklı yazı biçimleri, büyük harf veya sembol kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Kullanıcıların ilgisini çekecek bir meta açıklama oluşturduğunuz taktirde ve meta description uzun olduğunda insanlar konuyu merak ettiğinden mecbur siteye tıklayacaktır.
- Her ürün sayfanız için ayrı ayrı özel meta açıklamalar oluşturun.
E-ticaret SEO’da meta açıklamanın en güzel yanı eğer ki özel bir geliştirici ile çalışıyorsanız, meta description kısmına yapısal veri eklemesini isteyiniz. Bu sayede daha çok tıklama alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.
SEO İçin Optimize Edilmiş Harika Meta Açıklama Örnekleri
Meta açıklama oluştururken yukarıda bahsettiğim, karakter sayısı, rakip analizi ve anahtar kelime kullanımı gibi kriterlere göre dikkat ederek oluşturmalısınız. Anahtar kelimelere birden çok yer verdiğinizde, arama yapanların gözünde hoş görünmeyecektir. Her zaman kullanıcın arama niyetine yönelik ve ilgili web sayfanıza yönelik özgün açıklamalara yer verin. SEO için optimize edilmiş meta açıklama örnekleri:
“Tencereden tavaya, kahve makinesinden ütüye yüzlerce ürün, üstün hizmet kalitesi ve özel fırsatlar ile alışverişin güvenilir adresi Tefal.com.tr’de!”
“En güzel bebek kıyafetleri ile bebeğiniz şık ve rahat olsun! Kız ve erkek bebek kıyafeti markalarına ve modellerine göz atmak için sitemize hemen tıklayın!”
“Yeni iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max’i Apple’dan satın alın. Online alışveriş yapın, ücretsiz gönderimden yararlanın.”
“Yılbaşı hediyeleri ile 2022 yılına girerken sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Yılbaşı hediyesi olarak 1000’den fazla hediyelik ürün ÇiçekSepeti’nde!”
“Bot modelleri %42’ye varan indirimli fiyatlar, taksit ve kargo seçenekleriyle Flo’da. Son moda ucuz bot çeşitlerini hemen inceleyin!”
“Performans garantili profesyonel SEO hizmeti ve SEO danışmanlığı ile web sitenizin dönüşüm odaklı trafiğini artırmaya hazır mısınız? “
Sonuç
Karakter sınırı, marka, dikkat çekici mesaj, anahtar kelimeye yer verme gibi pek çok size önerilen tavsiyeler ile karşılaşabilirsiniz. Meta açıklamaları her zaman kullanıcının arama niyetine ve ilgili sayfanın konusuna göre belirleyerek oluşturun.
Meta açıklama (meta description), web sayfanızın üst sıralarda yer alması için doğrudan bir etkisi yok, ancak marka bilinirliliği, tıklama oranı ve dönüşüm oranını artırmaya oldukça fayda sağlayacaktır.
Haydi şimdi sizde zaman kaybetmeden hemen web sayfalarınız için meta açıklamaları oluşturmaya başlayın. Takıldığınız ya da merak ettiğiniz bir konu var ise benimle iletişim kurmaktan ya da aşağıya yorum bırakmaktan asla çekinmeyin.